במסע אחר בית מבריק ונקי, המלחמה נגד עובש היא אחת המכריעות. נוכחות עובש על הקירות בחדרי הבית השונים לא רק תחבל באסתטיות, אלא גם עלולה להוות סיכון בריאותי של ממש, מאלרגיות קלות ועד לבעיות נשימה רציניות. בזמנים בהם המודעות לניקיון הבית ולבריאות עולה, כך גם ההבנה בצורך בטיפול יעיל בעובש.
במדריך הבא נציע את השיטות הבטוחות והיעילות ביותר להסרת עובש מהקירות על מנת שתוכלו לוודא שחלל המגורים שלכם בריא יותר עבורכם ועבור המשפחה. מזיהוי נכון של עובש וצעדים להסרתו ועד הטיפים למניעת עובש בבית שכדאי להכניס לשגרת הניקיון שלכם.
מה זה בעצם עובש?
עובש הוא למעשה סוג של פטריה שמשגשגת בסביבה לחה ומתפשטת דרך נבגים שצפים באוויר. העובש יכול להיצמד למשטחים שונים ולהתחיל ולצמוח כשהתנאים מתאימים – בדרך כלל באזורים לחים וחשוכים. עובש מגיע במגוון צורות, כשחלק מזיקים יותר מאחרים. חשוב לטפל בכל מקרה של צמיחת עובש בהקדם האפשרי בכדי לשמור על סביבת מחייה בריאה לאורך זמן.
להסברים נוספים על טיפול בעובש בקרו באתר של המרכז האמריקאי למניעת מחלות (CDC) ובאתר המשרד לאיכות הסביבה האמריקאי (EPA)
מה הבעיה עם עובש?
נוכחות עובש בבית שלכם עלולה להוות סיכון בריאותי במיוחד עבור מי שסובל מאלרגיות, אסתמה או מערכת חיסונית מוחלשת. חשיפה לעובש יכולה להוביל לסימפטומים כמו התעטשויות, שיעול, גירויים בעיניים ובעור שיכולים להוביל גם לפריחות. מעבר לעניין הבריאותי, עובש יכול לפגוע במשטחים השונים ואף במבנה הבית עצמו, מה שעלול להוביל לתיקונים יקרים. יכולתו של העובש להתפשט במהירות הופכת אותו לבעיה שפשוט אסור להתעלם ממנה.
סימנים לעובש על הקירות
זיהוי עובש בשלב מוקדם הוא המפתח למניעת התפשטותו. חפשו על הקירות אחר סימנים נראים לעין בגוונים שחורים, ירוקים או לבנים, במיוחד בפינות החדר ובאזורים נחבאים. סימן בולט אחר שמצביע על נוכחות עובש הוא ריח מעופש, גם אם אתם לא רואים את העובש ישירות. גם טפטים מתקלפים או שינויים בצבע הקיר יכולים להצביע על נוכחות וצמיחה של עובש.
עובש צומח בדרך כלל באזורים עם לחות גבוהה כמו חדר הרחצה, המטבח, המרתף וסביב חלונות. נזילות מצינורות או גגות יכולים לרוב ליצור תנאים אידאליים לצמיחת עובש. הקפידו לבדוק את אזורים אלו בתכיפות גבוהה יותר על מנת לתפוס את העובש בשלב מוקדם ולהקל על הסרתו לפני שיספיק לגרום נזק נרחב לקיר.
צעדי בטיחות
לפני שניגש לכל טיפול בהסרת עובש, יש להגן על עצמנו עם ציוד מגן ראוי כמו כפפות גומי, משקפי הגנה ומסכה (N-95 או טובה יותר) בכדי למנוע מגע ישיר עם נבגי העובש. וודאו תמיד שהחדר מאוורר היטב בזמן הניקיון בכדי להפחית כמה שאפשר שאיפה של נבגים.
חומרי ניקיון טבעיים
פעמים רבות ניתן לנקות עובש בעזרת חומרים טבעיים ולא רעילים כמו חומץ, שידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות. חומץ יכול להרוג סוגים מסוימים של עובש בטיפול ישיר. ניתן גם לשפשף את העובש ישירות עם משחה מתערובת של מים ואבקת סודה לשתייה בכדי לנקות ולהעלים ריחות מהאזור. גם שמן עץ התה, מדולל במעט מים, יכול לחסל פטריות בהשפרצה ישירה על האזור הנגוע.
חומרי ניקיון עם כימיקלים
במקרה שמדובר בעובש עקשן או נרחב, ייתכן ותצטרכו להשתמש במסיר עובש מסחרי עם כימיקלים. תמיד בחרו חומר שמאושר לשימוש ועקבו באדיקות אחר ההוראות. מרחו את החומר הנבחר בהתאם להוראות ותנו לו לפעול ולחדור למשטח הנגוע בטרם השפשוף. בעבודה עם חומרים אגרסיביים חשוב אף יותר לעבוד בחדר מאוורר היטב עם ציוד הגנה מתאים.
איך מנקים עובש מקירות – צעד אחר צעד
- סגרו ואטמו את החדר הנגוע היטב כולל דלתות ופתחי אוורור בכדי למנוע מהנבגים להתפשט לאזורים אחרים בבית. כסו ריהוט ביריעות פלסטיק או העבירו לחדר אחר. לבשו ציוד מגן כולל מסכה N-95, כפפות ומשקפי מגן. יש להשאיר חלונות חיצוניים פתוחים בזמן הניקיון בכדי לאפשר זרימת אוויר מספקת.
- מרחו או השפריצו חומר ניקיון שבחרתם בנדיבות על האזור הנגוע בעובש. אם בחרתם בפתרון מסחרי עם כימיקלים, עקבו אחר ההוראות על התווית במדויק.
- לפתרון טבעי, מלאו בקבוק שפריצר בחומץ והניחו לחומר לפעול במשך שעה. לחלופין, ערבבו 2 כפיות שמן עץ התה עם מים בבקבוק השפרצה ורססו על האזור הנגוע והשאירו למשך הלילה.
- ניתן גם לערבב 2 כפיות אבקת סודה לשתייה עם 2 כוסות מים ולהשפריץ ישירות על העובש. במקרה של עובש קשה יותר, ניתן לערבב חצי כוס אבקת סודה לשתייה עם כמה כפות מים עד יצירת משחה ולמרוח ישירות על האזור הנגוע.
- לאחר כשעה שפשפו את האזור בעזרת מברשת או ספוג. שטפו היטב את האזור הנגוע וייבשו לחלוטין עם מטלית נקייה או מאוורר. אם נשארים כתמים, ניתן להוסיף עוד חומר ניקיון ולהמתין 30 דקות לפני שפשוף נוסף.
לאחר השפשוף, נגבו את האזור היטב עם מטלית לחה בכדי להסיר שאריות עובש וחומרי ניקיון. וודאו לייבש את הקירות היטב והשתמשו במאווררים או מסירי לחות בכדי לזרז את הייבוש. סגרו מטליות משומשות, מברשות או ציוד מגן שלא ניתן לנקות בשקית ניילון וזרקו לפח מיד בכדי למנוע התפשטות נבגים.
איך למנוע צמיחת עובש בבית
שיפור האוורור
אחת הדרכים היעילות למלחמה בעובש היא לוודא שהבית שלכם מאוורר היטב. בבית מאוורר, רמות הלחות יהיו לרוב נמוכות יותר, מה שיקשה על התפשטות העובש. מומלץ להשתמש במאוורר פליטה באזורים עם לחות גבוהה בבית בכדי למנוע צמיחת עובש במקלחת או במטבח
הקפידו לפתוח חלונות ככל הניתן במגבלות מזג האוויר בכדי לאפשר לאוויר להיכנס לבית. באזורים מועדים במיוחד ללחות ורטיבות כמו מרתפים למשל, מומלץ להשתמש במסירי או סופחי לחות שיכולים לשמר סביבה יבשה יותר ולמנוע צמיחת עובש.
קראו עוד על חשיבות אוורור הבית למניעת עובש באתר המשרד להגנת הסביבה של ארצות הברית.
שליטה בלחות
בכדי לשלוט בלחות בבית כראוי ולמנוע עובש והצטברות מים, חשוב להקפיד ולתקן בזמן נזילות בצינורות, בגגות וסביב החלונות. וודאו שאתם משתמשים בחומרים עמידים במים באזורים שמועדים ללחות ובדקו את מערכת הניקוז בכדי למנוע הצטברות מים בבסיס.
ניקיון קבוע ותחזוקה שוטפת
ניקיון שגרתי יכול למנוע מנבגי העובש מלהשתקע ולהתפשט. הקפידו לנגב משטחים, בעיקר במטבח ובמקלחת וייבשו היטב נוזלים. וודאו גם שבדים שונים בבית, שטיחים ווילונות נשארים נקיים ויבשים. ניקיון עונתי שכולל ניקוי של הניקוז ובדיקה של נזילות מהגג, יכול למנוע נזקי מים שמובילים לעובש.
מתי עדיף לדבר עם בעל מקצוע?
אמנם פעמים רבות ניתן להתמודד עם מצבי עובש על הקיר בשיטות ביתיות. ישנם מקרים בהם עדיף להתייעץ ולזמן איש מקצוע. לדוגמא, אם העובש מכסה שטח גדול של יותר ממטר רבוע, אם העובש נגרם מנזקי ביוב או מים מזוהמים או אם יש לך בעיות בריאותיות שהופכות את ניקיון העובש מסוכן עבורכם אישית.
בנוסף, אם העובש ממשיך לחזור לאחר שניקיתם אותו באופן יסודי באמצעים ביתיים, ייתכן ותצטרכו איש מקצוע בכדי למצוא את הגורמים הנסתרים לבעיה. הקפידו תמיד לבחור איש מקצוע מומלץ עם הסמכה רלוונטית ועם ניסיון בטיפול במצבי עובש דומים.
יש לכם טיפ שעובד בכל פעם לניקיון עובש מהקירות בבית? שתפו אותנו ואת המבריקים בתגובות למטה.
אהבתי ממש