לכל אחד יש ספל קפה אהוב במיוחד – זה שמלווה אותו בכל בוקר ובמשך היום. אבל עם קפה טוב מגיעה אחריות גדולה. או במקרה הזה, כתם הקפה הבלתי נמנע. העיגולים והסימנים החומים שמכתימים את הספל נראים לעיתים רבות כמו גזרת גורל, אך למעשה בעזרת כמה צעדים פשוטים וחומרים בסיסיים שניתן למצוא בכל בית, תוכלו להסיר את הכתמים המרגיזים במהירות ובקלות ולהחזיר את הספל האהוב לימי תהילתו.
להבין כתמי קפה
תהיתם פעם למה קפה משאיר כתמים קשים שכאלו? הכול מתחיל בקבוצת רכיבים שנקראת טאנינים שנמצאת בצמחים רבים, כולל פולי קפה. טאנינים אחראים לטעם המר ולצבע הכהה של הקפה. כשהקפה שלכם נשאר בספל, הרכיבים הללו נצמדים לשטח הפנים שלו ומשאירים את הכתמים החומים המוכרים.
טאנינים הם סוג של פוליפנול, או במילים פשוטות, חומרים שאוהבים להיקשר עם מולקולות אחרות – כולל אלו שנמצאים בספל שלכם. תהליך זה הוא מה שהופך את כתמי הקפה לכל כך עקשנים. עם הזמן, הטאנינים יכולים לחדור את הנקבוביות המיקרוסקופיות בספל ולהפוך קשים אף יותר להסרה בשטיפה רגילה.
סבון כלים רגיל הוא אמנם יעיל במיוחד להסרת שומנים ולכלוך ממשטחים שונים, אבל לא תמיד עושה את העבודה בכל מה שנוגע לכתמי קפה. הכתמים הללו יכולים לשרוד גם קרצוף נמרץ במיוחד, ללא שימוש בחומרים המתאימים.
הכנות מקדימות
התחילו עם שטיפה מהירה של הספל במים חמים בכדי להסיר כתמים טריים ושאריות קפה. הקפידו לשטוף במים חמים בכדי להסיר ביעילות יתר את הלכלוך.
בחנו את הספל בכדי להבין את חומרת הכתם. האם מדובר בכתם טרי מהקפה בבוקר או שהכתם נמצא שם כבר שבועות? הבנה של גיל וחומרת הכתם תעזור לבחור את השיטה הטובה ביותר להסרתו.
שיטת הניקיון צריכה להתאים גם לסוג החומר ממנו עשוי הספל. פורצלן עדין למשל יצריך גישה עדינה יותר מספל קרמיקה. אם מדובר בכוסות עתיקות או עדינות במיוחד, הימנעו משימוש בחומרי ניקוי אגרסיביים או חומרים עם חומציות גבוהה. במקום זאת העדיפו ניקיון עדין עם ספוג רך וסבון כלים עדין.
אספו את חומרי הניקוי והאביזרים הנדרשים בהתאם לשיטה שתבחרו. מאבקת סודה לשתייה, חומץ, לימון, מלח ועד לספוג רך ומטלית מיקרופייבר נקייה. שימו לב, אמנם חומרי ניקיון טבעיים הם לרוב בטוחים, אך תמיד עדיף להיות זהירים. וודאו שהאזור בו אתם מנקים מאוורר היטב ושקלו להשתמש בכפפות אם יש לכם עור רגיש.

איך לנקות כתם קפה מספל או כוס
אבקת סודה לשתייה
אבקת סודה לשתייה היא לא רק לאפייה, היא חומר ניקיון רב עוצמה, גם להסרת כתמי קפה. כך תעשו זאת.
- הכינו משחה עם אבקת סודה לשתייה ומים ביחס של 3 פעמים סודה לשתייה על 1 מים.
- מרחו על הכתם בנדיבות והמתינו 15 דקות.
- שפשפו בעדינות את סוג רך ושטפו במים חמים.
- ייבשו היטב עם מטלית נקייה.
חומץ ומלח
כשמדובר בכתמים קשים יותר, חומץ ומלח הם חבריך הטובים ביותר, במיוחד בכתמים ישנים שנטמעו בספל.
- ערבבו כמויות שוות של חומץ ומלח בכדי ליצור משחה.
- מרחו את המשחה על הכתם בנדיבות והמתינו כ-10 דקות.
- שפשפו בעדינות עם ספוג או מברשת רכה ושטפו במים חמים.
- ייבשו היטב עם מטלית נקייה.
לימון ומלח
השימוש בלימון לא רק יסיר את כתם הקפה אלא ישאיר ניחוח רענן וירחיק ריחות לא נעימים.
- חתכו לימון לחצי ופזרו על הצד החשוף מעט מלח.
- שפשפו בעזרת הלימון את הכתם ושטפו במים חמים.
- ייבשו היטב עם מטלית נקייה.
תחזוקה שוטפת
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כתמי קפה היא למנוע אותם מראש. הקפידו לשטוף את הספל שלכם מיד לאחר שסיימתם לשתות את הקפה. אם אתם לא יכולים לשטוף את הכוס מיד עם סבון, נסו להעביר רק זרם מים מהיר בכדי למנוע מהחומרים להשתקע ולהיטמע.
נסו להקפיד על ניקיון עמוק יותר עם סודה לשתייה או מלח מדי כמה ימים או שבועות בכדי למנוע הצטברות כתמים. הימנעו משימוש במברשות או חומרים גסים שעלולים לשרוט את פני השטח של הספל.
גם הדרך בה אתם מאחסנים את הספלים שלכם יכולה להשפיע על מניעת כתמי קפה. הקפידו לשמור את הספלים באזור יבש והימנעו מלערום אותם אחד על השני אם ניתן, מה שעלול להוביל ללכידת לחות, צמיחת טחב והפיכת הספל למועד יותר להכתמה.
יש לכם שיטה מנצחת שעובדת להסרת כתמי קפה מספלים? ניסיתם הכול והכתם לא יורד? שתפו אותנו ואת המבריקים בתגובות.