אנחנו מייצרים בחלל המופלא של המטבח אין ספור יצירות קולינריות יום יום, אך לפעילות המוגברת הזו יש גם מחיר. המטבח שלנו הוא כר פורה לצמיחה ושגשוג של בקטריות ומזיקים רבים ומגוונים. בתוך החלל הזה, ישנם כמה כלים ואביזרים שרבים נוטים להעלים עין מרמת ניקיונם בשגרה. אם תשאלו אותנו, מעל כולם מתנוססות מגבות המטבח, שפעמים רבות לא זוכות ליחס הראוי.
תהיתם פעם כל כמה זמן צריך לכבס מגבות מטבח? כי יש מצב טוב שאם המגבות אצלכם היו יכולות לדבר, הן היו צורחות בתחינה לכביסה טובה, בתכיפות גבוהה בהרבה ממה שאתם חושבים. זה לא רק עניין של כתמים ואסתטיקה, אלא עניין בריאותי ובטיחותי של ממש. במדריך הבא נבדוק את דעת המומחים לגבי תדירות הכביסה הרצויה למגבות מטבח ונברר איך תוכלו לשמור מגבות המטבח נקיות וריחניות לאורך זמן.
על מגבות מטבח והיגיינה
מגבות הן הכרח בכל מטבח. ייבוש הידיים, ניגוב נוזלים וכתמים, אחיזה בידיות חמות ומה לא בעצם. כל הפעולות הללו באופן יום יומי הופכות את מגבות המטבח שלכם לכר פורה לצמיחת בקטריות וחיידקים. זה לא רק הכתם הגדול או ריח השום על המגבת, אלא עניין בריאותי של ממש.
חשבו על ניגוב ידיים לאחר שטיפלתם בעוף נא ואז שימוש באותה מגבת לניגוב צלחת נקייה – אתם רק מזמינים עצמכם זיהומים צולבים וסיכונים להרעלת מזון. שימוש לא מוקפד במגבות מטבח עלול לגרום. מסלמונלה ועד אי קולי – ריבוי הפעולות והשימושים במגבות המטבח עלול לגרום לאין ספור זיהומים ומחייב לכן כביסה תכופה יותר.
חוקרים מצאו שהלחות הממוצעת במטבח בשילוב עם חשיפה תכופה לשאריות מזון, יוצרת סביבה אידאלית להתרבות הבקטריות הללו. למרבה ההפתעה, כמה מחקרים חשפו שסוגים מסוימים של בקטריות גדלים מהר יותר על מגבות מטבח מאשר על משטחים אחרים בחלל החדר.
אז כל כמה זמן צריך לכבס מגבות מטבח?
בכלליות מומלץ לכבס מגבת מטבח בכל פעם שהיא הופכת לחה. אידאלית רצוי לכבס מגבות לאחר כל מגע עם בשר נא או דגים. מגבת מטבח שמשמשת לייבוש כלים או ידיים, מומלץ לכבס פעם ביום.
סוג הבד משחק אף הוא תפקיד – מגבות דקות יותר יזדקקו ליותר כביסות ביחס למגבות עבות, מאחר והן הופכות ללחות מהר יותר. גם המהירות בה המגבת מתייבשת תשפיע על תדירות הכביסה הנדרשת – מגבת שנשארת לחה מספר שעות תהיה מועדת יותר להצטברות בקטריות ממגבת שמתייבשת במהירות.
אבל בואו נהיה מציאותיים. לא כולם יכולים לזרוק את המגבות לכביסה לאחר כל שימוש. אז מה הגישה הריאלית? מערכת רוטציה יכולה לעשות פלאים. החזיקו סט מגבות – אחת לידיים, אחת לטיפול במנות ואחת נפרדת לניגוב משטחים. בכך תצמצמו העברת זיהומים ובקטריות ממשטח למשטח.
איך לכבס מגבות מטבח ביעילות?
עכשיו כשאנחנו יודעים את תדירות הכביסה הרצויה, בואו נדבר קצת על איך לכבס מגבות מטבח בצורה יעילה. ראשית, חום גבוה הוא החבר הטוב ביותר במלחמה נגד בקטריות מטבח. כביסה ב-60 מעלות ומעלה היא אידאלית למטרה זו. עם זאת, אם המגבות עשויות בד עדין או שהתווית ממליצה כנגד שימוש בטמפרטורות גבוהות, תוכלו גם להסתפק בטמפרטורות נמוכות יותר בשילוב חומר ניקיון איכותי.
חפשו אחר חומר ניקיון אנטי בקטריאלי לכביסה שמשלב מלחמה בחיידקים עם עדינות על הבד. אם אתם רגישים לכימיקלים חזקים, תוכלו למצוא על המדפים כמו אפשרויות ידידותיות לסביבה עם יעילות שווה.
אבל הכביסה היא רק חצי מהעבודה. חשוב גם להקפיד על ייבוש יעיל ונכון של מגבות המטבח לאחר מכן. בקטריות אוהבות לחות, לכן יש לוודא שהמגבות יבשות לחלוטין לפני שאתם מקפלים אותן ומאחסנים בארון. אם יש יום שמשי, העדיפו תמיד לתלות את מגבות המטבח בייבוש בשמש. קרני ה-UV מסייעות עוד יותר עם תכונות אנטי בקטריאליות. בהיעדר אור שמש ישיר, ייבוש בחום גבוה במייבש הכביסה יעשה אף הוא את העבודה.
מיתוסים נפוצים
ישנן מספר תפיסות מוטעות לגבי מגבות מטבח שהפרכתן חיונית על מנת לשפר את ההיגיינה באזור המטבח. הנה כמה מן המיתוסים הנפוצים.
שטיפה מהירה טובה כמו כביסה
רבים מאמינים ששטיפה תחת מים זורמים מספיקה על מנת לנקות מגבות מטבח. זה כמובן רחוק מן האמת. שטיפה במים אמנם תסיר לכלוך נראה לעין אבל לא תעשה כלום בכל מה שקשור לחיסול בקטריות. רק כביסה נכונה עם חומר ניקיון יוכל לעשות זאת.
אם זה לא מריח רע, זה נקי
לחכות עד שמגבת המטבח שלכם תתחיל להריח רע לפני שתכבסו אותה זה רעיון רע ומסוכן. בקטריות יכולות להתרבות לרמות מזיקות הרבה לפני שהריח מתפתח מספיק כדי שתחושו בו. כביסה שגרתית של מגבות המטבח, ללא קשר לריח, היא הכרחית.
כל המגבות אותו דבר
לא כל מגבות המטבח נוצרו שוות. חלק מהחומרים, כמו מיקרופייבר למשל, עמידים יותר להתרבות בקטריות בעוד מגבות כותנה קלאסיות יזדקקו לכביסה תכופה יותר על מנת להבטיח היגיינה מרבית.
כביסה במים חמים מכווצת מגבות
אמנם זה נכון שחום גבוה עלול לגרום לכיווץ הבד, רוב מגבות המטבח המודרניות מתוכננות לעמוד בכביסה במים חמים. תמיד הקפידו לבדוק את תווית המגבת, אך אל תפחדו בכלליות להשתמש במים חמים אם הבד מתאים לכך.