בדרך אל אורח חיים בריא יותר, רבים נוטים להעלים עין מניקיון המצעים. להיבט הזה בחיי היום יום שלנו יש משמעות עמוקה לבריאות הפיזית שלנו ולאיכות השינה. תארו לעצמכם קופצים אל מיטה עם סדין ומצעים עמוסים באבק, זיעה, תאי עור ושלל אורחים מיקרוסקופיים במשך שבועות. זה לא רק עניין של חוסר נעימות, אלא של בריאות והיגיינה.
במדריך הבא נענה על שאלה שרבים שואלים את עצמם לעיתים קרובות: כל כמה זמן צריך להחליף מצעים?". התשובה לשאלה זו לא פשוטה כמו שאפשר אולי לחשוב. היא תלויה במספר גורמים, מהרגלי היגיינה אישיים ועד למצבים בריאותיים ספציפיים. נבדוק גם את הסכנות המסתתרות במצעים לא נקיים ונציע עצות מעשיות בכדי להפוך את המצעים, המיטה ואת חדר השינה בכלל לנקיים ונעימים הרבה יותר.
למה חשוב לכבס מצעים בקביעות
החשיבות של מצעים נקיים במיטה לא מסתיימת רק באסתטיקה ונוחות. כשאנחנו ישנים, הגוף שלנו עובר שלל תהליכים טבעיים. אנחנו מזיעים, משילים תאי עור ומשחררים שמנים שונים. חומרים אלו מצטברים על המצעים שלנו ויוצאים סביבה אידאלית לשגשוג קרדיות אבק, בקטריות ופטריות. קרדית האבק משגשגת במיוחד בסביבות שכאלו וניזונה מתאי עור שאנו משירים. מעבר לחוסר הנעימות, קרדית האבק יכולה לגרום גם לתגובות אלרגיות ואסטמה לאלו הסובלים מרגישויות.
בנוסף, הצטברות זיעה ושומנים יכולה להוביל לגירויים בעור ולגרום לתופעות כמו אקנה ואקזמה. גם האפקט הפסיכולוגי ראוי לציון. התחושה של מצעים נקיים יכולה לשפר משמעותית את תחושת הנוחות והרוגע בלילה ולתרום לאיכות השינה ולרמת האנרגיה בבוקר למחרת.
מצעים לא נקיים עלולים לארח גם וירוסים ובקטריות שיכולים להזיק. אמנם הסיכון להעברת מחלות דרך מצעים נחשבת נמוכה יחסית, אך התופעה עלולה להתרחש, במיוחד כשמישהו כבר חולה.
כל כמה זמן צריך להחליף מצעים?
בכדי לקבוע את התדירות האופטימלית עבורכם להחלפת מצעים, יש להתחשב במספר משתנים. אמנם ההמלצה הכללית היא לכבס את המצעים ולהחליף לחדשים פעם בשבוע, אך ההרגלים האישיים שלנו, מצבנו הבריאותי והאקלים בו אנו חיים משחקים אף הם תפקיד בקביעת תדירות הצורך להחליף מצעים.
למי שסובלים מאלרגיות למשל, במיוחד מקרדית האבק, מומלץ להחליף מצעים בתדירות של לפחות פעם בשבוע ולהקפיד על כביסה במים חמים בכדי להרחיק אלרגנים. בדומה לכך, מי שסובלים מבעיות עור כמו אקזמה או פסוריאזיס ימצאו הקלה עם כביסה תכופה יותר של המצעים. גם מי שסובלים מאלרגיות או אסתמה ירוויחו מכביסה תכופה יותר של המצעים.
גם אורח החיים שלכם משפיע על תדירות כביסה המצעים. אם יש לכם חיות מחמד שישנות במיטה, אם אתם נוהגים לאכול במיטה או מזיעים הרבה במהלך הלילה, ייתכן ותצטרכו להעלות את התדירות לפעמיים בשבוע בכדי לשמור על סביבה היגיינית. הכלל הזה תופס גם אם אתם לא נוהגים להתקלח לפני השינה מאחר וכך אתם מעבירים יותר שומנים ולכלוך למצעים במהלך הלילה.
באקלים חם יותר או במהלך חודשי הקיץ, ההזעה הופכת למוגברת יותר, מה שהופך את הצורך בהחלפת מצעים בתדירות גבוהה לנחוץ יותר. מצד שני, באקלים קריר יותר או בקרב אלה שנוטים להתקלח לפני השינה וללבוש פיג'מה, ניתן להאריך את הזמן בין הכביסות ובין החלפה להחלפה לכשבועיים.
אם אתם נוטים לאכול במיטה, פירורים וכתמים שונים עלולים למשוך מזיקים וליצור סביבת שינה לא נקייה. אם אתם לא יכולים שלא לנשנש במיטה, העלו את תדירות כביסת המצעים שלכם בכדי להבטיח סביבה בריאה ונעימה. גם מצעים של מיטות ילדים, במיוחד צעירים שעלולים להכתים את המיטה בתדירות גבוה יותר, יש לכבס בתדירות גבוהה יותר.
איך מצעים נקיים תורמים לאיכות השינה
ההשפעה של מצעים נקיים על איכות השינה שלכם היא גם פסיכולוגית וגם פיזית. מעבר לתענוג של להחליק לתוך מיטה נקייה, סדינים נקיים ורעננים משחקים תמיד מרכזי בקידום שינה טובה.
התחושה של מצעים רעננים ונקיים משפרת משמעותית את המצב הנפשי בזמן השינה. הנוחות הזו היא לא רק עניין של המרקם או הריח של המצעים אלא גם אשרור בתת מודע של שינה בסביבה נקייה והיגיינית. הנוחות הפסיכולוגית יכולה להוביל לרגיעה מהירה יותר ולהקל על הירדמות מהירה.
כפי שסיפרנו קודם, מצעים נקיים מורידים את הסיכון לגירויים בעור, אלרגיות והתקפות אסטמה. ההפחתה הזו בחוסר נוחות פיזית חיוני לשינה ללא הפרעות. מיטה נקייה מקרדית האבק, אלרגנים ומזהמים אחרים מאפשרים פיזית שינה טובה ועמוקה יותר.
בנוסף, מצעים נקיים מזיעה ושמנים מסוגלים לשמור על טמפרטורה מאוזנת ולהרחיק לחות. נתון חשוב במיוחד לחוויות שינה נוחה מאחר וטמפרטורה נמוכה או גבוהה מדי יכולה לחבל בדפוסי השינה. בטווח הארוך שמירה על סביבת שינה נקייה מורידה את רמות הלחץ, משפרת את הבריאות הנפשית ומחזקת את המערכת החיסונית.
איך לשמור על מצעים נקיים
בעוד כביסה קבועה של המצעים היא המפתח לשמירה על סביבת שינה נקייה, ישנם מספר הרגלים קטנים שרצוי לאמץ בכדי לשמר את הרעננות במיטה בין כביסה לכביסה ולהאריך את חיי המצעים.
הדרך היעילה ביותר לשמור על המצעים נקיים לאורך זמן היא להתקלח לפני השינה. הרגל זה יסיר מכם את הזיעה והלכלוך שהצטבר עליכם במשך היום ויפחית את מעבר המזהמים למצעים ולמיטה. מומלץ גם ללבוש פיג'מה במיטה שתשמש כחסם בין הגוף למצעים ולמנוע מעבר זיעה ולכלוך אחר.
נסו שלא לנשנש או לאכול במיטה בכדי למנוע הגעת מזיקים שונים והצטברות פירורים ולכלוך. מומלץ גם להשתמש במגני מזרן וכריות בכדי להגן על המצעים מאבק, כתמים ושמנים. את המגנים ניתן לכבס בקלות יחד עם המצעים.
הקפידו לאוורר את חדר השינה ואת המיטה בכל בוקר לכמה דקות לפני שתציעו אותה בחזרה. בכך תוכלו להעלים לחות ולמנוע הצטברות ריחות ובקטריות.
כל כמה זמן אתם מחליפים מצעים? יש לכם שיטה מנצחת לשמירה על מצעים רעננים ומריחים כמו חדשים לאורך זמן? שתפו אותנו בתגובות.
הכתבה נהדרת אני מחליפה בחורף פעם בשבועים
כל שבוע
פעם בשבוע לפחות,מקלחת לפני שינה חובה,אוכל לא נכנס לחדר שינה,פיזמה מוחלפת כל יום.
פיג'מה
פעם בשבוע,כל יום שישי אבל לא רק את הסדינים,גם את המצעים של הכריות ושמיכות הפוך,מצויין,מתקלחת כל ערב לפני השינה,ןבחורף מחממת את המיטה עם בקבוק חם!!
כתבה טובה, אך יש נתון דומיננטי שלא הוזכר.
תלוי כמה פעמים בשבוע עושים זיגי ואם יש
כתמים ממיצי גוף.
פעם ב8 ימים בהנחה שמתקלחים ליפני השינה